OXALIS 2025 / 2026

Čaje 15 (9)10024 Lung Ching „Dračí studna“ 40 g 1 kg 3 Je proslulý dlouhými, plochými listy. Jemné vůně, žlutá barva nálevu s lehce nasládlým chuťovým pozadím. (9)10141 Phoenix Eyes 70 g 0,5 kg 3 V horách provincie Fujian zahalených mlhou jsou časně z jara sbírány zelené čajové lístky, které jsou ručně svinuty do ma- lých perel. Čirý nálev má svěží vůni a příchuť sladkých kaštanů. Phoenix Eyes patří mezi nejlepší čínské zelené čaje. (9)21204 White Monkey „Bílá opice“ 30 g 0,5 kg 3 Ručně svinovaný čaj s dlouhými listy. Světlá barva nálevu, jemná vůně, lahodná chuť. (9)10034 Yunnan green 40 g 1 kg 3 Zelený čaj se v provincii Yunnan produkuje už více než 1700 let - má zde tedy bohatou tradici. Jeho nálev je voňavý, chuť příjemná. Gruzie Čaj se v Gruzii pěstuje od roku 1890. Mezi hlavní oblasti pěstování čaje patří Guria, Samegrelo, Adjara, Imereti a Abcházie ležící v blízkosti Černého moře. K velkému rozmachu čajového průmyslu došlo v době, kdy se Gruzie stala součástí Sovětského svazu. Až 95 % čaje do ruských samovarů pocházelo právě z Gruzie. S masivní velkovýrobou ovšem kvalita čaje klesala a po rozpadu SSSR, kdy skončila vládní podpora pěstitelů, gruzínský čajový trh zkolabo- val. V posledních letech se situace pomalu zlepšuje a svět začíná objevovat kvalitu zdejšího čaje, velmi často ručně vyráběného po generace na malých rodinných čajových zahradách. (9)10282 Gruzie Gamarjoba Chai 40 g 1 kg 2-3 Čaj pochází z čajové zahrady Davida Tenieshvili, nejlepšího producenta zeleného čaje v Ozurgeti. Jedná se o obnovenou divokou zahradu, která se nachází v regionu Guria a byla založena v roce 2017. Převážně rolované, khaki zelené lístky vytvá- řejí světle zelený nálev. Ve vůni i chuti se snoubí mladý hrášek a pěna mandlového mléka. Korea Pití čaje bylo doménou mnichů, kteří sklízeli čajové lístky z divoce rostoucích čajovníků a později založili první čajové zahrady v okolí svých klášterů. Prodávaný čaj je označován poetickými obchodními jmény a na balení je obvykle definováno období sklizně (Ujeon = dubnová, Sejak = pozdější duben/brzký květen a Jungja = květnová sklizeň). Bývá pravidlem, že čaj z dřívějších sklizní je považován za lepší a je automaticky tak dražší. Čajových zahrad není v Koreji mnoho a jejich historii a množství ovlivnilo několikero úpadků. K obnově došlo až v minulém století s impor- tem assamských čajovníků. V současné době je produkce soustředěna do provincie „Jižní Jeola“, kde jsou k produkci čaje nejvhodnější klimatické podmínky. (9)810115 Daejak BIO 70 g 1 kg 3 Korejský čaj ze třetí sklizně pocházející z čajové farmy Seogwang na ostrově Jeju. Dae znamená velký, což odráží velikost tmavě zelených, pravidelně svinutých lístků. Nálev čaje je průzračný, zelenožlutý. Chuť a vůně je vyvážená a jemná, s do- tekem květového medu. (9)10124 Joongjak 70 g 1 kg 3 Korejský čaj, pro jehož výrobu se sbírají lístky větší velikosti, a to v pozdějším období než pro výrobu těch nejdražších čajů (Sejak a Woojeon). Přesto Joongjak neztrácí nic z charakteristik typických pro kvalitní korejské čaje: svěží vůni, jemnou vy- tříbenou chuť a vícenálevovou přípravu. Svěží zelené lístky vytvářejí po zalití čirý zelenožlutý nálev s nádechem melounu a smetany. (9)810123 Sejak BIO 70 g 0,5 kg 3 Sejak je po Woojeonu druhým nejkvalitnějším korejským čajem. Lístky pro jeho výrobu se sbírají časně zjara, ovšem není tu hraniční datum 22. 4. tak jak je tomu pro sběr Woojeonu. Svěží zelené lístky dávají vznik jasnému, světle zelenému nálevu, v jehož jemné vůni i chuti dominuje tón kokosového mléka. V chuti je navíc patrná lehká nota mladého lískového oříšku.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTI4NDE0