OXALIS 2025 / 2026
Čaje 17 Myanmar Myanmar (dříve známý jako Barma) má svou nezaměnitelnou čajovou kulturu, která vznikla před více než sto lety a mísí se v ní silné britské, čínské a indické vlivy. Je charakterizována čajovnami, které jsou v každé ulici a prakticky na každém rohu a mají velmi uvolněnou atmosféru. Myanmarský čaj je proslavený svou výjimečnou kvalitou a roz- manitostí. První zmínky o jeho pěstování ve státě Shan jsou již z 8. století a podle některých údajů je v Myanmaru možné najít v odlehlém regionu Wa sousedícím s Čínou čajovníky, které jsou téměř tisíc let staré. Ve větším měřítku se však čaj začal pěstovat v 11. století a byl nazýván královským nápojem dynastie Bagan. Myanmar má pro čaj svůj vlastní název laphet, který se neodvozuje od čínského cha. V Myanmaru se zpracovávají různé varianty velmi kvalitního zeleného čaje a také černý a bílý čaj. Čajové lístky se sklízí od dubna do listopadu, přičemž nejkvalitnější jsou ze sklizně od konce března do poloviny dubna. S výjimkou Číny a Thajska se myanmarský čaj jen velmi málo exportoval a byl na zahraničních trzích prakticky neznámý. Vzhledem k ekonomickým reformám a otevírání země došlo v posledních letech k velkému nárůstu exportérů zeleného čaje, a to zejména do Japonska a zemí jihovýchodní Asie. V roce 2016 se uskutečnily první exporty také do EU. (9)10294 Myanmar Natural Green Tea NEW 70 g 1 kg 2-3 Speciální čaj, pěstovaný v oblasti Pindaya v jižním státě Shan v nadmořské výšce 1200 m n. m., je považován za nejkvalit- nější čaj v Myanmaru. Místní farmáři, často malé rodinné komunity, zde s hlubokou úctou ke krajině ručně sbírají lístky, které následně pečlivě zpracovávají klasickými metodami. Velké zelené zakroucené lístky dávají po zalití žlutý čirý nálev. Ve vůni se objevují dřevité tóny, následují ořechové nuance, připomínající pekanový ořech. Chuť je jemně nasládlá. Keňa První čajové keříky zasadili bílí osadníci v roce 1903 jako experiment v Limuru, oblast Kiambu. Produkce se pomalu zvyšovala a čaj začal být důležitým ekonomickým přínosem pro zemi. Tak v roce 1964 vznikla organizace Kenya Tea Development Authority (KTDA), která sdružovala drobné farmáře s cílem více podpořit pěstování čaje. V současné době se čaj pěstuje zejména v keňských horách ve výšce od 1520 do 2750 m n. m. Většina čajových lístků se zpra- covává metodou CTC pro následnou výrobu porcovaných čajů. Menší množství tvoří výroba ortodoxních čajů, které pak putují do celého světa. (9)10288 Kenya Kangaita Green BOP 70 g 1 kg 2-3 Na svazích Mount Kenya v nadmořské výšce od 1500 do 2200 m se nachází největší čajová oblast v zemi. Díky zdravému klimatu a minerálně bohatým půdám mají čaje z této oblasti unikátní charakteristické vlastnosti a plnou chuť. Nálev světle žluté barvy vzniká po zalití podlouhlých tmavě zelených listů s občasnými tipsy. Ve vůni se objevuje meruňka a broskev. V chuti pak ucítíte bílé hrozny, broskev s lehkou notou umami. (9)21204 White Monkey „Bílá opice“ (9)10286 Nilgiri Krishna Temple TGFOP (9)10138 En Shi Yu Lu „Vzácná rosa“ (9)10294 Myanmar Natural Green Tea
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTI4NDE0