OXALIS 2025 / 2026

18 Čaje Japonsko Japonsko se spolu s Čínou dělí o prvenství mezi nejstaršími čajovými národy světa. Japonskou specialitou při pěsto- vání čajovníků je tzv. stínění. Jedná se o zvláštní pěstitelskou technologii. Deset až dvacet jedna dnů před sklizní jsou keře zakryty speciálními plachtami a po tuto dobu rostou v devadesátiprocentním stínu, což má za následek výrazné chemické změny v listu. Zvyšuje se podíl katechinů, kofeinu, theaninů, aminokyselin a také listových barviv, čímž list získává tmavší barvu, stává se tenčím a větším a znatelně se také mění chuť nálevu. Tímto způsobem lze sklízet jen jednou ročně, protože stínění keře oslabuje do té míry, že jej nelze během roku znovu opakovat. Výběrem svých čajů Japonsko uspokojí každého milovníka čaje. (9)10160 Bancha Arashiyama 40 g 1 kg 2-3 Bancha se vyznačuje výraznou chutí, která se zvolna rozlévá do celé ústní dutiny. Pojmenování Arashiyama je synonymem pro „bouřlivé hory“. Zprvu nasládlá chuť přechází v závěru v příjemně nahořklý tón připomínající mladé vlašské oříšky. (9)810173 Gyokuro Yutaka BIO 70 g 0,5 kg 4-5 Jen ty nejlepší čajové lístky chráněné stínem a pěstované na nejúrodnějších půdách sopečného původu jsou v Japonsku používány pro produkci tohoto dokonalého čaje. Lístky mají tvar dlouhých jehliček, jejich barva je smaragdově zelená. Z ná- levu se line čerstvá květinová vůně, chuť je delikátní, jemně nasládlá. (9)810261 Kabusecha BIO 50 g 1 kg 3-4 Zelený čaj Kabusecha z oblastí Kirishima v prefektuře Kagoshima dostal jméno podle rohoží neboli kabuse, které zastiňují čajové lístky. Kvalitou stojí mezi čaji Sencha a Gyokuro zejména proto, že čaj je stíněn daleko kratší dobu než Gyokuro. Tma- vě zelené, dlouhé, jehličkovité lístky dávají vzniku světle zeleného nálevu. V chuti objevíte jemné travnaté tóny, mladý lískový oříšek a lehkou chuť umami. (9)810232 Sencha Kinomi BIO 70 g 1 kg 3 Sencha ekologického původu z oblasti města Kirishima v prefektuře Kagoshima. Jedná se o květnovou produkci z kultivaru Asatsuyu. Zelené lístky dávají po zalití průzračný nálev jasně zelené barvy. V chuti se projevuje výrazná sladkost se zabarve- ním do makadamových oříšků. Samotný název Kinomi v překladu znamená „ořech“, naznačující chuťový profil čaje. (9)10222 Sencha Miyazaki 70 g 1 kg 3 Tato japonská Sencha pochází z prefektury Miyazaki. Svěží zelené jehličkovité lístky vytvářejí průzračný, světle zelený nálev. V chuti i vůni dominuje sladkost mladých lískových oříšků s jemnými smetanovými tóny. (9)10209 Sencha Natsu 70 g 0,5 kg 2-3 Jarní Sencha z oblasti Minamikyushu Eicho v prefektuře Kagoshima na jihu ostrova Kjúšú. Zelené jehličkovité lístky dávají po zalití zelenožlutý nálev mléčně nasládlé vůně. V chuti dominuje umami, které je v závěru doplněno lehkými tóny zralých broskví. (9)10269 Sencha Ryokucha 70 g 1 kg 2-3 Sencha z prefektury Kagošima. Bohaté srážky a velmi vhodné klima poskytuje nejlepší podmínky pro pěstování čaje v této oblasti. Velká část půdy byla pokryta vrstvou sopečného popela známého jako „shirasu“. Tento popel pomáhá produkovat půdu, která je mimořádně bohatá na minerály. Zelené čajové lístky dávají po zalití světle zelený nálev, v jehož vůni i chuti objevíte mladý hrášek doplněný mléčnou notou. Vietnam Čaj se ve Vietnamu pěstuje již od roku 1825, kdy francouzští osadníci založili první čajové plantáže. Rozvoj čajového průmyslu ovšem brzdili neutichající politické nepokoje a tak k většímu rozšíření došlo až na počátku 20. století. Dnes Vietnam vyprodukuje víc jak 80 000 tun černého a zeleného čaje ročně a několik ochucených variací. Převážná vět- šina zeleného čaje se spotřebuje na domácím trhu. Černý čaj se naopak převážně exportuje do celého světa. (9)10121 Vietnam Ché Ngon So 40 g 1 kg 2-3 Zelený čaj z oblasti Tam Duong v provincii Lai Chau nacházející se v severozápadní části Vietnamu. Zdejší čajové zahrady leží pod nejvyšší horou Indočíny - Fansipan. Zelené lístky po zalití vytvářejí světle zelený nálev. Chuť a vůně jsou intenzivní a dlouhotrvající. V chuti dominují citróny a lehká smetanová nota. V závěru se objevuje jemná trpkost citrónové kůry.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTI4NDE0